Skip to main content

Har du någonsin undrat hur du kan få ut det mesta av din fritid under röda dagar 2023? Med fler arbetsfria dagar som infaller på vardagar kommer 2023 att erbjuda en unik möjlighet att maximera din ledighet. Men hur kan du göra det på bästa sätt? Vilka strategier kan du använda för att få längre ledighet och mer tid att koppla av och njuta av dina röda dagar?

I den här artikeln kommer vi att avslöja smarta planeringsstrategier och hur du kan kombinera helger med klämdagar för att skapa längre ledighetsperioder under röda dagar 2023. Genom att ha rätt kunskap och strategier kan du få ut det bästa av din fritid och verkligen njuta av de arbetsfria dagarna.

Viktiga insikter

  • Det finns fler röda dagar 2023 som infaller på vardagar, vilket ger möjlighet till längre ledighet.
  • Känn till vilka dagar du är ledig enligt ditt kollektivavtal för att kunna planera din fritid.
  • Smart kombination av helger och klämdagar kan ge dig längre ledighetsperioder.
  • Det är viktigt att ha en smart planering för att maximera din ledighet under röda dagar.
  • Genom att ha kunskap om de olika helgdagarna kan du hitta de bästa tidpunkterna att ta ledigt.

Röda dagar och helgdagar 2023

Här är en sammanställning av alla röda dagar och helgdagar under 2023:

Datum Namn
1 januari (söndag) Nyårsdagen
6 januari (fredag) Trettondagen
7 april (fredag) Långfredagen
9 april (söndag) Påskdagen
10 april (måndag) Annandag påsk
1 maj (måndag) Första maj
18 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag
28 maj (söndag) Pingstdagen
6 juni (tisdag) Sveriges nationaldag
23 juni (fredag) Midsommarafton
24 juni (lördag) Midsommardagen
4 november (lördag) Alla helgons dag
24 december (söndag) Julafton
25 december (måndag) Juldagen
26 december (tisdag) Annandag jul
31 december (söndag) Nyårsafton
1 januari 2024 (måndag) Nyårsdagen

Under 2023 kommer det att finnas flera röda dagar och helgdagar som infaller på vardagar jämfört med föregående år. Dessa dagar ger dig möjlighet att njuta av ledighet och koppla av.

Det kan vara bra att planera din ledighet i förväg och utnyttja dessa dagar för att maximera din fritid. Kombinera helger med klämdagar för att få längre ledighetsperioder.

Du kan använda denna lista över svenska helgdagar 2023 som en referenspunkt när du planerar din årets schema och ger dig möjlighet att planera in spännande aktiviteter eller resor.

Nyår och trettonhelgen

nyårsafton är inte alla lediga, men de flesta firar ändå det nya året och tar ledigt från jobbet. Dagen efter, Nyårsdagen, är en röd dag och en officiell helgdag i Sverige. Det är en tid att koppla av, umgås med nära och kära, och kanske njuta av en traditionell nyårsmåltid.

Trettondagsafton den 5 januari är inte en röd dag, men det är vanligt att vissa har möjlighet att vara lediga eller jobba halvdag. Det kan vara en tid att förbereda inför trettondagen och njuta av den sista biten av julhelgen.

Trettondagen, den 6 januari, är en röd dag i Sverige. Det är en dag som firar de tre vise männens ankomst till Jesusbarnet enligt traditionen. Många tar ledigt eller njuter av en extra ledig dag för att avsluta julhelgen på ett festligt sätt.

En möjlig klämdag

Eftersom trettondagen, den 6 januari, är en röd dag kan fredagen den 6 januari vara en klämdag för att ta ut eventuell ledighet. Det innebär att du kan få en förlängd helg och ha möjlighet att göra något speciellt eller bara koppla av innan vardagen återigen tar vid.

Så se till att planera din ledighet för nyår och trettonhelgen 2023 för att verkligen kunna njuta av den här festliga tiden på året.

Påsk 2023

Påsken är en viktig och traditionell högtid för många. Det är en tid då man firar Jesu död och uppståndelse, och det är även en tid för att umgås med familj och vänner. Påsk 2023 kommer att infalla vecka 14, den andra veckan i april. Det finns flera röda dagar att se fram emot under påsken, vilket ger möjlighet till längre ledighet och avkoppling.

“Påsk är en tid för återhämtning och reflektion. Det är en chans att varva ner och spendera tid med nära och kära. Med de röda dagarna som infaller under påsken 2023 finns det gott om tid att njuta av ledigheten och ta det lugnt.”

Den första röda dagen under påsken är Långfredagen, som infaller den 7 april 2023. Det är en dag då många väljer att delta i påskrelaterade ceremonier och aktiviteter, eller helt enkelt njuta av en välbehövlig ledig dag.

Påskdagen är den viktigaste dagen under påsken, då man firar Jesu uppståndelse. Påskdagen infaller alltid på den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Påskdagen 2023 kommer att inträffa den 9 april. Det är en dag då många samlas för att fira med påskmiddag och andra traditionella aktiviteter.

Annandag påsk är den andra dagen efter påskdagen och infaller den 10 april 2023. Det är en ledig dag då man kan fortsätta att fira påsken med nära och kära, eller helt enkelt njuta av en extra dag ledigt.

Datum Högtid
7 april Långfredagen
9 april Påskdagen
10 april Annandag påsk

För att göra påskhelgen ännu mer minnesvärd kan det vara trevligt att dekorera hemmet med påskpynt och arrangera påskaktiviteter för barnen. Oavsett hur man väljer att fira påsken 2023, kommer det att vara en tid för gemenskap, glädje och återhämtning.

Påsk 2023

Valborg, första maj och Kristi himmelsfärd

Valborgsmässoafton är en halvdag för många yrkesgrupper, men valborg är inte en röd dag. Dagen efter, första maj, är däremot en röd dag. I maj infaller också Kristi himmelsfärd den 18 maj, vilket är en röd dag. Dagen efter kan vara en klämdag för att ta ut potentiell ledighet.

Under valborg firas vårens ankomst och det är tradition att tända brasa och sjunga sånger. Första maj är en internationell arbetsdag där arbetarrörelsen uppmärksammas och det arrangeras demonstrationer och firanden runt om i landet.

Kristi himmelsfärd är en högtid som firas till minne av att Jesus enligt kristen tro steg upp till himlen fyrtio dagar efter sin uppståndelse. Många svenskar utnyttjar den här dagen för att åka på en första helgutflykt och njuta av vårens vackra natur.

Genom att kombinera valborg, första maj och Kristi himmelsfärd med eventuella klämdagar kan man optimera sin ledighet och få ut mesta möjliga av de röda dagarna under den här perioden.

Röd dag Datum
Valborgsmässoafton 30 april
Första maj 1 maj
Kristi himmelsfärd 18 maj

Pingst och nationaldagen

I 2023 infaller både pingst och nationaldagen på röda dagar, vilket ger en möjlighet till välförtjänt ledighet. Pingst firas den 28 maj och nationaldagen den 6 juni.

Bild av pingst

Pingst är en kristen högtid som firas till minne av den helige Andes utgjutelse över apostlarna. Det är en viktig helgdag för många svenskar och ett tillfälle att koppla av och njuta av ledigheten. Genom att kombinera pingsten med helgen innan eller efter kan man skapa en förlängd ledighet och få möjlighet att spendera kvalitetstid med familj och vänner.

Nationaldagen, den 6 juni, är en officiell helgdag och en viktig symbol för Sveriges självständighet och nationella identitet. Det är en dag då många svenskar firar med flaggor och aktiviteter runt om i landet. Att ta ledigt på måndagen den 5 juni kan ge en lång helg och möjlighet att delta i firandet eller bara njuta av en extra dag ledighet.

Så planera din ledighet för pingst och nationaldagen 2023 och njut av en välförtjänt paus i vardagen!

Bildtext: Pingst

Fira pingst och njut av en välförtjänt ledighet!

Midsommarafton 2023

Midsommarafton är inte en röd dag, men de flesta har ändå ledigt den dagen. Dagen efter, midsommardagen, är en röd dag och infaller alltid på en lördag.

Själva midsommarafton är en viktig svensk tradition och firas i hela landet. Denna dag firas med traditionella aktiviteter som att dansa runt midsommarstången, äta sill och nypotatis, och njuta av sommarens festligheter tillsammans med familj och vänner.

Trots att det inte är en officiell helgdag, är midsommarafton en tid för gemenskap och avkoppling. Det är en möjlighet att njuta av den underbara svenska sommaren och ta en paus från vardagens stress och rutiner.

Så passa på att fira denna speciella dag och njut av den svenska midsommartraditionen. Kom ihåg att dagen efter, midsommardagen, är en röd dag, vilket ger dig en extra ledig dag att koppla av och njuta av sommaren på.

midsommarafton

Allhelgonahelgen 2023

Allhelgonaafton är inte en röd dag, men många är lediga eller jobbar halvdag. Den röda dagen är Alla helgons dag som alltid infaller på en lördag den 4 november.

Under Allhelgonahelgen 2023 infaller Alla helgons dag på lördagen den 4 november. Det är en viktig traditionell högtid då människor besöker gravar för att minnas och hedra sina nära och kära som har gått bort. Många tar ledigt eller jobbar halvdag på Allhelgonaafton för att upprätthålla den här traditionen.

Det är vanligt att besöka kyrkogårdar och tända ljus eller lägga blommor på gravarna. Detta är ett sätt att hedra minnet av de avlidna och visa respekt. Alla helgons dag är en tid för eftertanke och stillhet.

Besök på kyrkogården

Under Allhelgonahelgen är kyrkogårdar vanligtvis vackert dekorerade med ljus och blommor. Många människor tar sig tid att besöka kyrkogården och promenera mellan gravarna för att minnas sina kära. Det är en lugn och fridfull atmosfär, där man kan reflektera över livet och de personer som inte längre är med oss.

“Allhelgonahelgen är en viktig tid för att minnas och hedra våra nära och kära som har gått bort. Det är en tradition som har djupa rötter i vår kultur och som ger oss en chans att samlas och minnas tillsammans.” – En lokal invånare

Särskilda traditioner och aktiviteter

Utöver kyrkogårdsbesöken finns det även andra särskilda traditioner och aktiviteter som kan förknippas med Allhelgonahelgen. Vissa väljer att tända ljus och samlas hemma för att minnas de avlidna. Andra deltar i allmänna evenemang eller gudstjänster som arrangeras för att hedra dagen.

Oavsett hur man väljer att fira Allhelgonahelgen är det en tid för eftertanke, gemenskap och att minnas de människor som har spelat en viktig roll i våra liv.

Julen 2023

Julafton är inte en röd dag, men de flesta är ändå lediga. Juldagen infaller på en måndag och annandag jul på en tisdag. Det blir enklare att kombinera semesterdagar för att få längre julledighet jämfört med föregående år. Det rekommenderas att spara några semesterdagar om man vill vara ledig under mellandagarna.

Lediga dagar under julen 2023

Datum Högtid
Julafton 24 december
Juldagen 25 december
Annandag jul 26 december

Röda dagar 2024

Här är en lista på röda dagar och helgdagar under 2024:

Datum Namn Dag
1 januari Nyårsdagen Måndag
6 januari Trettondag jul Lördag
28 mars Skärtorsdag Torsdag
29 mars Långfredag Fredag
31 mars Påskdagen Söndag
1 april Annandag påsk Måndag
1 maj Första maj Onsdag
9 maj Kristi himmelsfärds dag Torsdag
19 maj Pingstdagen Söndag
6 juni Sveriges nationaldag Torsdag
22 juni Midsommardagen Lördag
2 november Alla helgons dag Lördag
25 december Juldagen Onsdag
26 december Annandag jul Torsdag
1 januari 2025 Nyårsdagen Onsdag

Julafton och nyårsafton 2024

Julafton och nyårsafton 2024 är ännu en gång en tid för ledighet och avkoppling. Båda dessa dagar infaller på en tisdag, vilket ger möjlighet till en förlängd helg för att fira med familj och vänner.

Med tanke på att det är en röd dag på en vardag kan det vara fördelaktigt att planera och använda eventuella sparade semesterdagar för att få längre ledighet under denna period. Att ta ledigt under julafton och nyårsafton gör det möjligt att njuta av traditioner, umgås med nära och kära och skapa minnen som varar för livet.

Oavsett om du föredrar att fira julen med en traditionell julmiddag, gå på julmarknader eller delta i nyårsfirandet på ett festligt sätt, kommer julafton och nyårsafton 2024 att erbjuda möjligheter till njutning och avkoppling.

FAQ

Vilka dagar är röda och arbetsfria under 2023?

Här är en lista på alla svenska helgdagar under 2023:– 1 januari (söndag) Nyårsdagen– 6 januari (fredag) Trettondagen– 7 april (fredag) Långfredagen– 9 april (söndag) Påskdagen– 10 april (måndag) Annandag påsk– 1 maj (måndag) Första maj– 18 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag– 28 maj (söndag) Pingstdagen– 6 juni (tisdag) Sveriges nationaldag– 23 juni (fredag) Midsommarafton– 24 juni (lördag) Midsommardagen– 4 november (lördag) Alla helgons dag– 24 december (söndag) Julafton– 25 december (måndag) Juldagen– 26 december (tisdag) Annandag jul– 31 december (söndag) Nyårsafton– 1 januari 2024 (måndag) Nyårsdagen

Hur kan jag maximera min ledighet under röda dagar 2023?

För att maximera din ledighet under röda dagar 2023 behöver du ha en smart planering och kombinera helger med klämdagar för att få längre ledighet.

Vilka dagar är lediga beroende på mitt kollektivavtal?

Det finns olika regler för olika yrkesgrupper och vissa kan arbeta med ob-ersättning på röda helgdagar. Det är viktigt att känna till vilka dagar du är ledig beroende på ditt kollektivavtal.

Är Nyårsafton en röd dag?

Nej, Nyårsafton är inte en röd dag, men de flesta är ändå lediga den dagen. Dagen efter, Nyårsdagen, är en röd dag.

Vilka dagar ingår i trettonhelgen?

Trettondagsafton infaller den 5 januari och är inte en röd dag. Vissa är lediga, medan andra jobbar hel- eller halvdag. Trettondagen, den 6 januari, är en röd dag.

När infaller påsken 2023?

Påsken 2023 infaller vecka 14, den andra veckan i april.

Vilka röda dagar ingår i påskhelgen 2023?

Långfredagen är en röd dag den 7 april, följt av påskdagen den 9 april och annandag påsk den 10 april.

Vilka dagar är röda dagar under valborg, första maj och Kristi himmelsfärd?

Valborgsmässoafton är en halvdag för många yrkesgrupper, men valborg är inte en röd dag. Dagen efter, första maj, är däremot en röd dag. I maj infaller också Kristi himmelsfärd den 18 maj, vilket är en röd dag. Dagen efter kan vara en klämdag för att ta ut potentiell ledighet.

Vilka dagar är röda dagar under pingst och nationaldagen?

Pingst infaller den 28 maj, vilket är en röd dag. Nationaldagen, den 6 juni, är också en röd dag. I 2023 infaller nationaldagen på en tisdag, vilket ger möjlighet till en förlängd helg om man tar ledigt på måndagen.

Är midsommarafton en röd dag?

Nej, midsommarafton är inte en röd dag, men de flesta har ändå ledigt den dagen. Dagen efter, midsommardagen, är en röd dag och infaller alltid på en lördag.

Vilka dagar är röda dagar under allhelgonahelgen 2023?

Allhelgonaafton är inte en röd dag, men många är lediga eller jobbar halvdag. Den röda dagen är Alla helgons dag som alltid infaller på en lördag den 4 november.

Vilka dagar infaller under julen 2023?

Julafton är inte en röd dag, men de flesta är ändå lediga. Juldagen infaller på en måndag och annandag jul på en tisdag. Det blir enklare att kombinera semesterdagar för att få längre julledighet jämfört med föregående år. Det rekommenderas att spara några semesterdagar om man vill vara ledig under mellandagarna.

Vilka dagar är röda och arbetsfria under 2024?

Här är en lista på röda dagar och helgdagar under 2024:– 1 januari (måndag) Nyårsdagen– 6 januari (lördag) Trettondag jul– 28 mars (torsdag) Skärtorsdag– 29 mars (fredag) Långfredag– 31 mars (söndag) Påskdagen– 1 april (måndag) Annandag påsk– 1 maj (onsdag) Första maj– 9 maj (torsdag) Kristi himmelsfärds dag– 19 maj (söndag) Pingstdagen– 6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag– 22 juni (lördag) Midsommardagen– 2 november (lördag) Alla helgons dag– 25 december (onsdag) Juldagen– 26 december (torsdag) Annandag jul– 1 januari 2025 (onsdag) Nyårsdagen

Vilka dagar ingår i julafton och nyårsafton 2024?

Julafton och nyårsafton 2024 infaller på en tisdag. Det innebär att det finns en röd dag som infaller på en vardag jämfört med 2023. För att ta ledigt under dessa dagar kan det vara viktigt att planera och använda eventuella sparade semesterdagar.

Leave a Reply